• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
za 25 mei 201909:30 - 18:00
georganiseerd door Donner

Bookstore Day 2019 - Save The Date !

  • Entree: toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 119 | Rotterdam
Bookstore Day 2019 - Save The Date !

Op 25 mei 2019 vindt Independent Bookstore Day 2019 plaats. Dan vieren we de boekhandel. Want een boekwinkel is meer dan een winkel. Hier vinden we inspiratie, raken we ontroerd en worden we uitgedaagd. We lezen, kijken, vergapen ons er. In de boekhandel wordt je verbeelding aangeraakt. Op Bookstore Day, 25 mei a.s., kun je speciale uitgaven kopen in gelimiteerde oplages, zijn er dagaanbiedingen en vinden er bijzondere optredens plaats.

Programma Bookstore Day

  • 13:00-14:00 uur
    Jan Paul Schutten en Floor Rieder vertellen over en houden een quiz over Het Mysterie van Niks en oneindig veel snot
     
  • 14:00-15:00 uur
    Liesbeth Smit - Echte vrouwen krijgen een kind

  • 15:00-16:00 uur
    Uitreiking Donner Boekenprijs 2019

  • 16:00-17:00 uur
    Lezing door Yvonne Brentjens over Bauhaus, Pioniers van een Nieuwe Wereld i.s.m. Urban Guides

  • 17:00-18:00 uur
    Marcel Möring interviewt Libris Literatuur Prijs winnaar Rob van Essen over zijn roman De goede zoon


Meer informatie:

13:00-14:00 uur
Jan Paul Schutten en Floor Rieder vertellen over en houden een quiz over Het Mysterie van Niks en oneindig veel snot 
Boekhandel Donner | podium | toegang vrij

Zaterdag 25 mei is het feest in de boekhandel: dan is het namelijk Bookstore Day!

Er zijn die dag allerlei activiteiten te beleven in boekhandels door het hele land. Bij ons komen de schrijver Jan Paul Schutten en illustratrice Floor Rieder op bezoek.

Zij gaan wat vertellen over hun prachtige boek: Het mysterie van niks en oneindig veel snot. Ook wordt er een quiz gehouden naar aanleiding van dit boek en gaat de winnaar met een gesigneerd exemplaar naar huis!

U bent van harte welkom op 25 mei om 13:00u.

Jan Paul Schutten (1970, Vlissingen) ging nadat hij het gymnasium in Arnhem had voltooid communicatie studeren in Utrecht. Tijdens zijn studie vond hij een baan als tekstschrijver bij een reclamebureau en vertaalde hij boeken. In 1998 publiceerde hij zijn eerste boek, De Bralmanak, een boek voor en over studenten.

Na dit boek volgden nog andere boeken voor volwassenen en in 2003 maakte hij samen met illustrator Sieb Postuma zijn eerste kinderboek, Ruik eens wat ik zeg, de taal van dieren en planten. Jan Paul schreef de tekst en Sieb Posthuma maakte de illustraties. Voor dit boek ontving hij een Vlag & Wimpel van de Griffeljury.

Jan Paul Schutten schrijft boeken over allerlei onderwerpen, maar vooral non-fictie voor kinderen over onderwerpen als eten, dieren, natuur en het menselijk lichaam. In het boek Het NOS Jeugdjournaal liet hij zien hoe een nieuwsuitzending wordt gemaakt. En voor de serie ‘Fantastische feiten’ schreef hij onder andere het boek Daar komen de Romeinen. Ook schreef hij inleidingen bij verschillende boeken van Frank Groothof en in 2007 maakte hij de cd ‘Let’s barok’ met Edwin Rutten als verteller. Humor is in zijn boeken steeds belangrijker geworden.

De boeken van Jan Paul bevatten altijd interessante wetenswaardigheden. De boeken Kinderen van Amsterdam en Kinderen van Nederland, die hij samen met illustrator Paul Teng maakte, zijn hiervan goede voorbeelden. Ze beschrijven hoe het was om als kind in het Amsterdam en het Nederland van vroeger te leven. Voor Kinderen van Amsterdam ontving Jan Paul in 2008 een Gouden Griffel. Een jaar later schreef hij De wraak van het spruitje, het Kinderboekenweekgeschenk van 2009. In 2014 ontving hij opnieuw een Gouden Griffel, nu voor Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel, een boek over de evolutie en het eerste deel uit een trilogie. Dit boek werd bovendien bekroond met het Gouden Penseel voor de illustraties van Floor Rieder. Dat een boek dubbel bekroond wordt is in de geschiedenis van de Griffels en Penselen tot nu toe slechts drie keer voorgekomen. Het boek werd daarnaast ook nog bekroond met de Gouden Tulp voor het beste informatieve boek, de Nienke van Hichtumprijs en werd een van de ‘Best Verzorgde Boeken’ in 2014.

In 2015 verscheen het tweede deel in de trilogie: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners. Ook dit boek werd overladen met lof (‘[…] dit boek verdient vijf sterren. Of misschien zelfs wel zes (van de vijf).’ – de Volkskrant).

In november 2018 verscheen het spectaculaire slotstuk van de trilogie, Het mysterie van niks en oneindig veel snot.

__________________________________________________________________________________

14:00-15:00 uur
Liesbeth Smit - Echte vrouwen krijgen een kind
Boekhandel Donner | podium | toegang vrij

Liesbeth Smit vertelt over haar boek Echte vrouwen krijgen een kind en zal aansluitend signeren

Ze woont alleen, samen met haar twaalf katten. Ze draagt grijze, vormeloze kleding. Naar moeders werpt ze woedende blikken. En aan kinderen heeft ze al helemáál een grondige hekel. Ontmoet ‘de kinderloze vrouw’. Of: zoals veel mensen haar nog altijd zien.

In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. Dat heeft verschillende en zeer persoonlijke oorzaken, van gewenst tot ongewenst, tot iets daartussenin. De stilte rondom hen is oorverdovend, omdat de meerderheid nu eenmaal wél een kind krijgt. Dat is natuurlijk prima – met kinderen is niets ‘mis’. Maar intussen is de maatschappelijke nadruk op het moederschap enorm. En weten we eigenlijk maar weinig over al die vrouwen voor wie het leven er heel anders uitziet.

In Echte vrouwen krijgen een kind beschrijft niet-moeder Liesbeth Smit hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouw zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden?

Liesbeth Smit (1974) is historicus en freelance journalist voor diverse vrouwenbladen, zoals Libelle, Margriet en Flair. Daarnaast geeft ze trainingen en lezingen over introversie. In 2017 debuteerde ze met Ik moet nog even kijken of ik kan. De stille revolutie van de introverte mens en in 2019 verschijnt Echte vrouwen krijgen een kind waarin ze beschrijft hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben.

__________________________________________________________________________________

15:00-16:00 uur
Uitreiking Donner Boekenprijs 2019
Boekhandel Donner | podium | toegang vrij

Jac. J. Baart en Lennart van Oudheusden winnen met 'Target Rotterdam – De geallieerde bombardementen op Rotterdam en omgeving 1940-1945', de Donner Boekenprijs 2019. Tijdens de Nederlandse Bookstore Day op 25 mei 2018 zal de prijs uitgereikt worden. Aansluitend worden Jac J. Baart en Lennart van Oudheusden geïnterviewd door Marcel Möring.

Jac. J. Baart & Lennart van Oudheusden – Target Rotterdam
uitgeverij BOOM

Bij een groot deel van de Rotterdammers is onbekend dat er veel slachtoffers zijn gevallen door geallieerde bommen. Met name het bombardement van 31 maart 1943, alsmede de nachtelijke luchtaanvallen in 1940 en 1942, zijn lange tijd in raadselen gehuld gebleven. Dit boek werpt een nieuw licht op de verwoestende bombardementen.

__________________________________________________________________________________

16:00-17:00 uur
Lezing i.s.m. Museum Boijmans van Beuningen
Boekhandel Donner | podium | toegang vrij

Lezing door Yvonne Brentjens over Bauhaus, Pioniers van een Nieuwe Wereld, de tentoonstelling die dat weekend voor het laatst te zien zal zijn in Museum Boijmans van Beuningen.

 

Vóór de grootschalige renovatie, pakt Museum Boijmans Van Beuningen nog één keer uit met de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’. In 2019 is het 100 jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. Ruim 800 kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur, geven je inzage in de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.

Yvonne Brentjens (1957) studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. In 2004 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op het mediaevalisme in de Nederlandse vormgeving rond 1900. Als vaste medewerker van Het Financieele Dagblad schreef zij van 1985 tot 2005 in de zaterdagbijlage over kunstnijverheid en industriële vormgeving. In diezelfde periode leverde zij bijdragen voor tijdschriften als Items en Bijvoorbeeld. Voor het Gemeentemuseum Den Haag realiseerde zij tussen 2002 en 2011 monografieën en tentoonstellingen; over ontwerper G.W. Dijsselhof (2002), interieurarchitect K.P.C. de Bazel (2006), plateelbakkerij Rozenburg (2007), industrieel vormgever Piet Zwart (2008) en de klanten van H.P. Berlages woonwinkel ’t Binnenhuis (2011). In 2012 schreef zij De stoel van Friso Kramer, het vierde deel in de reeks Premsela Design Story.

__________________________________________________________________________________

17:00-18:00 uur
Rob van Essen - De goede zoon
Boekhandel Donner | podium | toegang vrij

Marcel Möring interviewt Libris Literatuur Prijs 2019 winnaar Rob van Essen over zijn roman De goede zoon

In De goede zoon trekt Rob van Essen de lezer een omgeving in die dystopische trekken vertoont en tegelijk angstaanjagend herkenbaar is. In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s. De goede zoon is niet alleen een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder.

©Fjodor Buis

Rob van Essen De romans en verhalen van Rob van Essen (1963) worden alom geprezen. Zijn werk stond op shortlists van verschillende prestigieuze prijzen, zijn laatste bundel Hier wonen ook mensen werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Van Essen is zijn cultstatus ontgroeid en behoort tot de beste schrijvers van het Nederlands taalgebied. Hij is een meester in het verdraaien van de werkelijkheid met als gevolg dat we ons bestaan scherper waarnemen. Tzum schreef over hem ‘Er zijn schrijvers van wie je ongezien elk boek kunt kopen en Rob van Essen behoort tot die categorie auteurs’. Zijn nieuwste roman De goede zoon is bekroond metde Libris Literatuur Prijs 2019.