• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
za 19 mei 201815:00 - 16:00
georganiseerd door Donner

De Rechter 25 jaar - Jesse van Muylwijck signeert

  • Entree: Toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 119 | Rotterdam
De Rechter 25 jaar - Jesse van Muylwijck  signeert

Jesse van Muylwijck signeert deze middag zijn jubileumboek 'De rechter 25 jaar'. De eerste 25 klanten ontvangen een speciaal inlegvel met cartoon dat hij nummert en signeert bij aankoop van het boek.

Dit Rechterboek is anders dan alle andere Rechterboeken.

Niet alleen bevat het véééél meer strips, het biedt ook een zeldzaam kijkje in het hoofd van de tekenaar. Hoe komt hij aan zijn ideeën? Hoe houdt deze man het al 25 jaar vol om elke dag een grappige strip te maken? Waarom wordt hij niet gek van de deadline?

Dit unieke jubileumboek staat vol met anekdotes, ervaringen en observaties van de schepper van De Rechter. Hoe hij er op originele wijze in slaagde zijn strip aan de krant te verkopen, hoe hij in afgelegen gebieden in Canada zijn strip tekende en verstuurde, en hoe hij, voordat de pc was uitgevonden, na de buslichting eens een postbode klemreed.

Hij zit het liefst stilletjes in zijn studio te tekenen, far from the madding crowd. Eén keer figureerde hij in zijn eigen strip, hierboven te lezen, maar dat was bij een ander jubileum.

 

Jesse van Muylwijck (Groningen, 1961) begon met tekenen toen hij vier was en met schrijven toen hij zes was. Sindsdien is zijn leven bepaald door beelden en woorden, door tekeningen en taal. De combinatie van beide, het stripverhaal, trok hem al vroeg aan; op zijn twaalfde werden zijn eerste cartoons gepubliceerd en op zijn vijftiende verkocht hij zijn eerste strip.

De belangstelling voor taal maakte dat hij rechten ging studeren. Regelmatig onderbrak hij zijn studie om te reizen, te tekenen en te schrijven. In 1985 studeerde hij af, maar een aanbod om bij een advocatenkantoor te komen werken sloeg hij af. In plaats daarvan ging Jesse naar de kunstacademie in Groningen. Intussen vervulde hij een vervangende dienst bij de rechtenfaculteit, en begon hij voor zichzelf als tekenaar. Om het geld voor zijn eerste investering bij elkaar te krijgen, een antwoordapparaat van 300 gulden, tekende hij van middernacht tot zes uur ‘s morgens karikaturen  tijdens de nacht van Zuidlaren.

De opdrachten kwamen binnen, met en zonder antwoordapparaat, voor cartoons, workshops striptekenen en optredens als karikaturist. Het waren rommelige jaren, totdat hij Marleen ontmoette, zijn grote liefde. Ze trouwden en kregen twee kinderen, Yip en Bo, en richtten hun eigen bedrijf op: Jessecartoons.

Nadat Jesse ervaring had opgedaan met strips voor kleine kranten in Nederland en Duitsland waagde hij in 1993 de sprong en verkocht De Rechter aan 12 Nederlandse dagbladen. In deze strip vond hij een ideale combinatie van woord, beeld, recht en actualiteit. Het eerste boek, Verpletterend Bewijs, werd een succes en sindsdien zijn er meer dan dertig boeken met de besnorde rechter verschenen. Marleen doet de vormgeving en is eindredacteur van alle teksten, en leidt het productieproces.

Daarnaast bleef Jesse optreden als karikaturist en workshops striptekenen geven, van Amsterdam tot Tokyo. Ook ontwikkelde hij een nieuw beroep, stand-up cartoonist, waarbij hij tekent tijdens conferenties van mondiale bedrijven en organisaties.

In 2005 emigreerde het gezin Van Muylwijck naar Vancouver Island, aan de westkust van Canada, waar Jesse zijn strip voortzette - zonder dat de lezers verschil merkten. Vandaar is het ook dichterbij naar de steden in de VS en Canada waar hij als stand-up cartoonist wordt gevraagd.

In 2010 ontving hij de Stripschapprijs, de oeuvreprijs van Het Stripschap, en in 2011 vond een tentoonstelling plaats van De Rechter in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. In 2018 werd op dezelfde plek opnieuw een selectie uit zijn werk gepresenteerd, nu ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de strip.

De belangstelling voor woord en beeld is groot gebleven. Naast zijn dagstrip en zijn andere werk schrijft Jesse haiku’s en tekent hij portretverhalen, waarin hij ontmoetingen met bijzondere mensen en de verhalen die ze vertellen vastlegt.