0

Door Wilskracht Zegevieren

Sport in de Tweede Wereldoorlog

Jurryt van de Vooren

Paperback / Ingenaaid | Nederlands
 • Op werkdagen voor 21 uur besteld, de volgende dag geleverd.
 • Op voorraad in onze winkel. Afhalen tijdens openingsuren.
€ 19,99
Omschrijving

Sport verbroedert. Oorlog is haat. Sport is gezond. Oorlog is ellende. Sport is leven. Oorlog is dood. In alles zijn sport en oorlog niet met elkaar te verenigen en toch trok het voetbal in de Tweede Wereldoorlog wekelijks duizenden beoefenaars en tienduizenden bezoekers. Sportclubs groeiden als kool; in de zwaarste tijd uit onze moderne geschiedenis kende de Nederlandse sport een grote opleving. Zelfs ná de uitsluiting en deportatie van de Joodse leden. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren deed baanbrekend onderzoek naar deze paradox in onze sportieve én nationale geschiedenis. Hij beschrijft hoe sport werd gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen, als verzetsmiddel tegen de bezetter. Van de Vooren verzamelde data en opmerkelijke verhalen die een nieuw beeld geven over de mens in de oorlog: over voetbalclub Swastika met vooral Joodse leden – mét swastika op het shirt. Over de kampioen van het Kale Koppen Kamp in Tjimahi. Over de Nederlandse Olympiërs die werden vermoord in een concentratiekamp. Over de gehandicaptensport, die ontstond als behandeling voor gewonde militairen. En over de vele monumenten en gedenkstenen voor sporters, die nog altijd overal om ons heen te vinden zijn.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren schreef een indrukwekkend boek over sport in de jaren 1940-1945. Van de Vooren doet 240 bladzijden lang op hoog niveau aan geschiedschrijving, wat resulteert in een heus oorlogsdocument. Het boek helpt bovendien een flink misverstand uit de wereld.

Het boek staat vol fantastische verhalen.

Sport is een volmaakt venster op de samenleving in oorlogsjaren. [Jurryt] schetst verhalen die soms hartverscheurend zijn, en die soms inspirerend zijn. Het is een boek eigenlijk vol potentieel nieuwe boeken.

Door zijn specialisatie heeft Van de Vooren nieuwe, vaak persoonlijke archieven ontdekt en hij heeft de beschikking over gedigitaliseerde databestanden. Het levert een boek op met veel fascinerende verhalen.

Het resultaat mag er zijn na 25 jaar van diepgravend onderzoek met het boek Door wilskracht zegevieren. Sport in de Tweede Wereldoorlog, dat op 6 april is verschenen. Daarin schrijft Jurryt van de Vooren over de sociale functie van sport in oorlogstijd. Naast opmerkelijke verhalen verzamelde Van de Vooren data, die een nieuw beeld geven van de sportende mens ten tijde van een crisis.

De schier onuitputtelijke geschiedschrijving van de oorlog toont haarscherp aan hoe sport als instrument gebruikt en misbruikt wordt.

Jurryt van de Vooren (1969) doet al een kwarteeuw onderzoek naar sport in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. Zijn boeken De Bosatlas van het Nederlandse voetbal en Amsterdam 1928 waren beide genomineerd voor het beste sportboek van het jaar.

Specificaties
 • Uitgever
  Balans, Uitgeverij
 • Druk
  1
 • Verschenen
  apr. 2020
 • Bladzijden
  240
 • Genre
  Geschiedenis algemeen
 • Afmetingen
  216 x 136 x 21 mm
 • Gewicht
  341 gram
 • EAN
  9789463820875
 • Bindwijze
  Paperback / Ingenaaid
 • Taal
  Nederlands

Reviews van klanten

Ook een review schrijven?

Log in op uw account of maak een eigen account aan.

Inloggen

Gerelateerde producten

Eindstation Auschwitz

Eindstation Auschwitz

Eddy de Wind
€ 19,99
Notre-Dame

Notre-Dame

Ken Follett
€ 11,99
Zoönose

Zoönose

David Quammen
€ 20,00
't Hooge Nest

't Hooge Nest

Roxane van Iperen
€ 21,99
De keuze

De keuze

Edith Eva Eger
€ 14,99