• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
wo 30 november 2016

Durango 17 - Jessie

door Loek Dekker | Afdeling kunst & wetenschap

Durango 17 - Jessie

De nieuwe tekenaar Iko blijkt alle ins en outs van het tekenen van een western te beheersen. Dit nieuwe deel van Durango is echt een aanrader. Laten we hopen dat scenarist Swolfs en Iko de komende tijd voor Durango een vast team blijven.

Door Quentin Tarantino is de western weer springlevend. Zijn films Django Unchained en The Hateful Eight sloegen zeer aan bij het filmpubliek. De regisseur liet zich voor beide films inspireren door de zogenoemde spaghettiwesterns uit de tweede helft van de jaren zestig, die gemaakt werden door Italiaanse regisseurs als Corbucci, Sollima en Leone. Die laatste is de bekendste geworden vanwege zijn Dollar trilogie (met Clint Eastwood) en Once Upon a Time in the West, die nu opnieuw met succes in de bioscoop te zien is.

De western als strip is altijd populair geweest. In de jaren vijftig was daar Jerry Spring van Jijé en vanaf de jaren zestig en zeventig Blueberry van Giraud en Comanche van Hermann. Die laatste twee zijn zeker door de spaghettiwestern beïnvloed, maar meer in tekeningen dan in scenario. Yves Swolfs liet zich voor zijn Durango daarentegen volledig door de Italiaanse regisseurs inspireren. Het eerste deel Sterven als een hond in de sneeuw (1981) is een variant op The Great Silence (1968) van Corbucci. En in de Mexicaanse trilogie (Durango delen 4-6) herkennen we het verhaal en de beelden van Face to Face (1967) van Sollima. De verhalen van Swolfs lezen prettig en zijn tekeningen zijn goed. Hij maakt graag gebruik van alle clichés die we maar kennen van de western.

Voor de delen 14-16 gaf Swolfs de tekenpen over aan Thierry Girod, bekend van zijn eigen western Wanted. Wat mij betreft met succes, want Girod deed absoluut niet onder voor Swolfs zelf. Maar ook Girod stopte Durango. De Italiaan Iko, bekend van de fantasy strip Duisternis, is zijn opvolger. Hij blijkt alle ins en outs van het tekenen van een western te beheersen. We zien schitterende panorama's van het Amerika van Monument Valley, sfeervolle beelden van stadjes en ook de personen zijn levensecht getekend. De nog jonge Iko kent zijn klassiekers. De bad guy van het verhaal is Franck Parker. Hier herkennen we Frank, de schurk uit Once Upon a Time in the West, gespeeld door Henry Fonda. Uit diezelfde film is de moord op een roodharige familie 'geleend'. Sheriff Larry Haynes is gemodelleerd naar sheriff Sid Bullock uit de de HBO serie Deadwood. Uit die serie komt voor Iko ook de inspiratie voor zijn vormgeving van de saloon, annex bordeel, in het nieuwe deel van Durango. Het scenario van Swolfs deugt ook. Het draait om de verwikkelingen na de overval op een geldtransport, want er zijn tal van spelers op het toneel die op het geld jacht maken. Eén ervan is Jessie, een femme fatale, die iedereen om haar vinger kan winden. Dat lukt haar natuurlijk niet bij de held van het verhaal, Durango zelf. Dit nieuwe deel is echt een aanrader. Laten we hopen dat Swolfs en Iko de komende tijd voor Durango een vast team blijven.