0

Feico Deutekom speelt Philip Glass

Feico Deutekom speelt Philip Glass
zo 24 mei 202016:00 - 17:00
georganiseerd door Donner

Feico Deutekom speelt aan de vleugel van zijn nieuwe cd 'Musical Offering' met muziek van de Amerikaanse componist Philip Glass. De muziek van Philip Glass, grondlegger van minimal music, is enorm populair en onder meer bekend van zijn soundtracks van films als 'The Hours' en baanbrekend muziektheater als 'Einstein on the Beach'. Ritmische en opzwepende muziek wordt afgewisseld met langzame, rustgevende klanken om bij weg te dromen en daarom is staat deze muziek hoog op de lijst bij zowel liefhebbers van klassiek als van popmuziek.

  • Entree: 16:00 | Podium Donner | toegang vrij
  • Locatie: Boekhandel Donner | Coolsingel 129 | Rotterdam

Bijzonder is dat de stukken die Feico zal spelen grotendeels nieuwe bewerkingen voor piano zijn van muziek die Glass oorspronkelijk schreef voor ensembles. Glass gaf Feico de vrije hand bij de keuze van stukken ter bewerking en de samenstelling van het programma. U hoort muziek van Glass zoals die nog niet eerder geklonken heeft, zoals Facades from Glassworks, Company, Passages en Les Enfants Terribles. Ook speelt Feico een paar van de wonderschone Etudes voor piano.

Tijdens het concert wordt de muziek gekoppeld aan projecties van beelden van de internationaal bekroonde fotograaf Johannes Bosgra. De minimalistische zeegezichten zijn door Johannes exact afgestemd op de muziek van Glass, zodat muziek en beelden gezamenlijk een  audiovisuele ervaring creëren waarin het publiek wordt ondergedompeld.

Pianist Feico Deutekom vervult een bepalende rol in de repetitieve muziek of minimal music. Van weinig Nederlandse pianisten kan worden gezegd dat ze een persoonlijke band hebben met Philip Glass. De samenwerking met Glass ontstond in de Melkweg, waar Feico al sinds jaren als gast speelt tijdens zijn concerten, solo maar ook met zijn koor het Attacca Ensemble of als duo met harpiste Lavinia Meijer. In 2017 keer debuteerde Deutekom’s nieuwste ensemble Floe met delen uit The Photographer, het spraakmakende theaterwerk van Philip Glass en regisseur Rob Malasch.

Feico Deutekom vormt ook sinds 2011 een duo met harpiste Lavinia Meijer, met wie hij minimal music bewerkt voor harp en piano. De afgelopen jaren maakte Deutekom naam als artistiek leider, zanger en pianist van het Attacca Ensemble, met bijzondere produkties met koormuziek van Philip Glass, Arvo Pärt en David Lang, waaronder de Nederlandse première van The Little Match Girl Passion van David Lang en een concertversie van Philip Glass’ Einstein on the Beach. Met Lavinia Meijer toerde het Attacca Ensemble langs vele theaters met een programma rondom Philip Glass.

In februari 2018 verscheen Feico’s eerste album FEICO SOLO met pianomuziek van Glass en andere componisten in de minimal stijl. Hoogtepunt is Feico’s eigen bewerking van de filmmuziek van Mishima, oorspronkelijk geschreven voor strijkers, waarvoor Philip Glass Feico persoonlijk toestemming verleende. De pers was algemeen lovend en het album werd in juni op NPO Radio 4 verkozen tot CD van de Week. De release werd gevolgd door een solo toernee langs Nederlandse concertzalen, theaters en poppodia, aangevuld met verschillende radio-optredens. Op 20 september verscheen de single Facades van  Feico’s nieuwe album, met muziek van Philip Glass.

De cd Musical Offering verschijnt op 31 januari, op de 83-ste verjaardag van Glass, wereldwijd uit op het composers label Orange Mountain Music.

Bezoek website Feico Deutekom