• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
do 27 juni 2019

Jeroen tipt: Whitehead, Hines en Uphoff

door Jeroen van Broekhuizen | Afdeling Literatuur

Jeroen tipt: Whitehead, Hines en Uphoff

De Jongens van Nickel (Colson Whitehead)

Het is Colson Whitehead gelukt om het fantastisch aangrijpende ‘De Ondergrondse Spoorweg' uit 2016 te evenaren en misschien wel te overtreffen. In zijn nieuwe roman 'De jongens van Nickel' (het Amerikaanse origineel 'The Nickel boys' verschijnt pas half juli!) beschrijft Pulitzer Prize winnaar Colson Whitehead wederom een duistere kant van de Amerikaanse geschiedenis, het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten in het Zuiden van De Verenigde Staten, aan de hand van twee tieners, Elwood en Turner, die een straf uitzitten op een helse tuchtschool, Nickel in Florida. Wanneer je 'De Jongens van Nickel' uit hebt moet je je gebroken hart weer aan mekaar plakken. Wat een einde! 

Naar het boek

tekst van de uitgever

‘De jongens van Nickel’ van Colson Whitehead is de hartverscheurende opvolger van de bekroonde internationale bestseller ‘De ondergrondse spoorweg’. In deze nieuwe roman ontleedt hij een nog recenter duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis – het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten in het Zuiden van Amerika – aan de hand van het verhaal van twee tieners op een helse tuchtschool in Florida. Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens ‘naar achter’ gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood één houvast: zijn vriend Turner, die geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel.

 

Kes (Barry Hines)  

Respect voor dit boek, om stil van te worden. Zo stil als het wordt wanneer je een valk naar beneden ziet duiken om zijn prooi te pakken. De wereld is dan heel even stil. Die stilte pakt je wanneer je je laat meevoeren met de gepeste puber Billy Casper in zijn liefde voor de torenvalk Kes. Moderne Britse klassieker die eindelijk vertaald is.
Nu ben ik benieuwd naar de film Kes van Ken Loach die hij maakte korte na het verschijnen van het boek.

Naar het boek

tekst van de uitgever 

vertelt het ontroerende verhaal van Billy Casper, een arbeidersjongen die in de jaren zestig van de vorige eeuw opgroeit in de straatarme Engelse mijnstreek Yorkshire. Billy’s vader heeft het gezin verlaten, zijn moeder is hulpeloos en broer Jud een agressieve dronkenlap. Dan ontdekt Billy een torenvalk. Hij sluit een innige vriendschap met de vogel, die hem een uitvlucht biedt uit zijn vreugdeloze leven – totdat het op brute wijze misgaat.
Deze aangrijpende coming-of-ageroman (1968) geniet in Engeland een klassiekerstatus, maar werd niet eerder in het Nederlands vertaald. De vermaarde filmmaker Ken Loach baseerde er zijn film Kes op, die tot de beste Engelse films aller tijden wordt gerekend. In zijn nawoord beschrijft Hines het ontstaan van deze verfilming.

‘Het is onmogelijk om niet mee te voelen met de jonge, gevoelige Billy en het rauwe, liefdeloze leven dat hij leidt. Hines heeft met zijn Kes de staat van perfectie benaderd.’ Alex Boogers

 

Vallen Is Als Vliegen (Manon Uphoff)

De vaderlijke verschrikkingen uit de jeugd van Manon Uphoff en haar zussen zo wonderschoon verwoord dat het nog heel lang blijft knagen bij mij als lezer, wat een boek.
Je hoort soms mensen zeggen om hun verhaal kracht mee te geven: 'dat wil je niet weten', dit is zo'n verhaal dat je niet wilt weten.
Afschuwelijk. Afschuwelijk mooi.

Naar het boek

Tekst van de uitgever

Wanneer haar zestien jaar oudere zus, uitgehongerd en uitgedroogd, van de trap valt en sterft, doet dat als een vonk de woede van de schrijfster ontbranden. De dood van Henne Vuur, ooit haar ‘schaduwmoeder’, dwingt haar een gruwelijk en angstwekkend verleden onder ogen te zien.
Als een aanklager en chroniqueur tekent ze dat verleden op in een boek vol verhalen: over vader Holbein, die ontwerper, tovenaar, wetenschapper, gesjeesd seminarist en god was van een persoonlijke, labyrintische wereld; over Libby en Toddiewoddie, haar andere zussen, met wie ze als heksen wraak kan nemen in hun eigen Walpurgisnacht en kan lachen tot de verlossing volgt; over hun leven vol verpletterende indrukken, lichamelijke onbegrensdheid, misbruik, geweld, schoonheid en pijn.

Vallen is als vliegen is een in de werkelijkheid gewortelde roman over het almaar groter wordende, pijnlijke verleden. Als geen ander weet Manon Uphoff de zoektocht naar liefde, naar een identiteit, hard en tegelijk poëtisch, met kracht en met humor neer te zetten.