0

Martine Bijl wint postuum NS Publieksprijs met haar bundel 'Rinkeldekink'

Martine Bijl wint postuum NS Publieksprijs met haar bundel 'Rinkeldekink'
wo 20 november 2019

De NS Publieksprijs 2019 is ­gewonnen door de bundel ' Rinkeldekink' van de in mei overleden schrijver, actrice en presentatrice Martine Bijl, zo werd woensdagavond bekendgemaakt in tv-programma De wereld draait door.

Rinkeldekink van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend.

Martine Bijl is, naast haar succesvolle carrière in het theater en op televisie, bekend door haar kinderboeken, liedjes, en vertalingen van musicals. In 2016 verscheen haar bestseller Hindergroen,met autobiografische stukken over o.a. haar jeugd, carrière en liefde voor taal. In november 2018 verscheen Rinkeldekink, over de hersenbloeding die zij in 2015 kreeg.

Bronnen: Mark Moorman - Volkskrant | uitgeverij Atlas Contact | foto: Jelmer de Haas