• Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk
  • Geen verzendkosten vanaf €15,-
  • Uw cadeaus gratis ingepakt
  • Bestellen zonder account mogelijk

Het verhaal van Donner

Maart 2014 heeft boekhandel Donner, na het faillissement van boekhandelsketen Polare, een doorstart kunnen maken als zelfstandige boekhandel. Vijf personeelsleden - Suzanne Hammecher, Jan Lutjeboer, Marjan Schoonderwoerd, Leo van de Wetering en Eelco Zuidervaart - staken de koppen bij elkaar en besloten gezamenlijk te onderzoeken of zij het bedrijf konden redden. Hun doelstelling was: Donner als zelfstandig boekhandel aan de stad terug te geven, en zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden.

Om dit te realiseren werd de facebookpagina Donnermoetblijven opgezet, en startte het vijftal vrijwel direct een crowdfundingsactie om een financiële basis te leggen. Door de aandacht van de reguliere media, en via social media, raakten vele boekenliefhebbers bij het initiatief betrokken. In korte tijd meldden zich zeven particuliere investeerders. Daarnaast werden uiteindelijk meer dan 1750 crowdfunders ‘klein aandeelhouder’ in een coöperatie. Tezamen met de particuliere investeerders richtten zij de BV op. De organisatie kreeg handen en voeten. De dode handel kon nieuw leven worden ingeblazen. De oude zelfstandige Rotterdamse boekhandel Donner, werd in ere hersteld.

Boekhandel Donner, opgericht in 1912, was sinds 1988 aan Lijnbaan 150 gevestigd. De toenmalige verhuurder Restore had al in een eerder stadium kenbaar gemaakt het huurcontract niet te willen verlengen; toen de winkel als onderdeel van Polare werd meegetrokken in het faillissement, bevestigde de verhuurder onmiddellijk dit voornemen. Daarom moest de net aangestelde directie op stel en sprong nieuwe huisvesting zien te vinden. De gezochte winkelruimte om een grote boekhandel te kunnen vestigen, bleek niet zomaar beschikbaar te zijn in de binnenstad.

Boekhandel donner rotterdam 1

Tijdens de zoektocht kwam Multi Vastgoed in beeld. Dit bedrijf kon tijdelijke huisvesting aanbieden in het voormalige ABN AMRO gebouw, een leegstaand rijksmonument aan de Coolsingel. Deze ‘zakelijke anti-kraak’ constructie werd in eerste instantie aangeboden voor de periode van een jaar, met een optie tot twee jaar – hangende de verdere ontwikkeling van het gebouw en de directe omgeving. Voor Donner was het een geweldige – zij het voorlopige - oplossing. Het gaf respijt om onder gunstige omstandigheden te zoeken naar definitieve winkelruimte.   

Met vereende krachten werd verhuisd, en kon de winkel voor tijdelijk gebruik worden ingericht. Honderdduizenden bezoekers wisten ondertussen hun weg naar het doorgestarte Donner aan de Coolsingel te vinden. Daarnaast maakten tal van nieuwe boekenliefhebbers kennis met de inmiddels weer uitgebreide collectie, maar ook met de toegevoegde originele cadeauartikelen en de intensieve programmering van evenementen: boekpresentaties, lezingen, debatten, muziekuitvoeringen, tentoonstellingen. In samenwerking met de onderhuurders: Diner @ Donner, Van der Heijde Bladmuziek & Klassieke Cd’s en Antiquariaat Looijestijn is Donner, als zelfstandige boekhandel, weer tot bloei gebracht! Uiteindelijk werd gekozen om Donner definief in het rijksmonument aan de Coolsingel te vestigen, als onderdeel van het concept dat onder de naam FORUM wordt ontwikkeld. Gefaseerd werkt Donner toe naar de opening van de nieuwe winkel in het voorjaar van 2019, onder het motto: 'Tijdens de verkoop gaat de verbouwing gewoon door'.